dijous, 27 de març del 2008

MACEDONIA: Noves troballes

L’herència del pasat ha estat sempre ben custodiada a l'interior de la terra.
Dos peces de la cultura grega antita han ixit recentment a la llum gràcies al descobriment de nous cementeris:

  • Una mica millor podem hui conèixer la vida qüotidiana dels antics grecs examinant els monuments sepulcrals de la ciutat de Pella. Baix del que fou la principal ciutat de Macedònia es trobava una important necròpoli de l’edat del Bronce. Les excavacions han tret diverses peces de ceràmica local i d’altres obres d’art importades de les illes Cíclades que evidencien el que fou una brillant cultura en expansió. No és doncs casual que Arquelau decidira traslladar la capital del seu imperi des d’Egé fins a aquest indret.


  • Fora dels murs de Tesalónica, durant els treballs de construcció del metro, s’han trobat casualment al voltant de 110 tombes del periode hel.lenístic i romà. En la major part dels casos aquestes tombes han aparegut sense els objectes fúnebres de l’època. Malgrat tot, els arquòlegs sí han trobat alguns pocs exemples de ceràmica, petits ídols i monedes de bronze i or. Les autoritats gregues confirmen que aquestes troballes no tenen gran valor, per lo que en breu anirán a parar a algún museu de la ciutat, per a que d’aquesta manera les obres avancen, suposadament, en benefici i per a comoditat de tots.

dilluns, 24 de març del 2008

La flama sagrada

La flama sagrada ha començat el seu camí vers els cinc continents.

Després del ritual d’encesa que te lloc cada quatre anys al recinte sagrat de l’antiga Olimpia als peus del cim de Cronos, en presència de les autoritats gregues i d’altres personalitats extranjeres, la primera sacerdotisa, Maria Nafpliotu, ha entregat la llum sagrada al primer portador de la torxa, el medallista olímpic Alexandros Nikolaidis. Después de dur la torxa durant set dies per terres gregues, la llum sagrada s’entregarà als organitzadors dels jocs Olímpics de la Xina.


Tres membres de l’organització “periodistes sense fronteres” han interromput la cerimònia durant el discurs del representant de la comisiò de Pekín, manifestant-se a favor del Tibet lliure i en contra de la injusta represió que patixen els tibetans a mans del govern xinès.

Tot desitgem que la llum grega viatge amb l’esperit dels jocs, que no és altre sinò el d'una pacífica coexistència.

dilluns, 17 de març del 2008

Quid est veritas?

Ací teniu l'enigma de setmana santa. Heu de completar el diáleg original d'aquesta escena (atenció a la pronúncia italiana) i, com sempre, penjar-lo en la wikipaideia.



Bones festes a tots!
Kαλόν Πάσχα!

dissabte, 15 de març del 2008

Setmana Santa: AGENDA

PRIMI BACCALAUREATI

Lingua Latina I

Exercicis de repás a entregar després de les vacances.
Etiam necesse est vobis in nostro diario latino "ALEA IACTA EST" scribere!

Ἑλληνικὴ Γλώσσα A'

Per preparar l'examen del capítol 8 "Ο ΚΥΚΛΩΨ" caldrà:

  1. Traduïr els textos -a qui toque- en la wikipaideia aigialos.
  2. Repasar amb aquestos exercicis que heu d'entregar en tornar.
  3. In interreti exercere vestram intelligentiam de lingua graeca potestis:
SECUNDI BACCALAUREATI

Lingua Latina II

Necesse est vos has tres faciles probationes texti De Bello Gallico Caesaris facere.

λληνική γλώσσα Β'

Άλλας ἀσκήσεις περὶ τοῦ Λόγου τοῦ Λυσίου οὐκ ἔχομεν. Ἀναγιγνώσκειν δὲ δύνασθε:


divendres, 14 de març del 2008

Última llamada a los pasajeros del cercanías destino a Roma

Com que esteu d'avant d'una assignatura d'avaluació continua, no podem afrontar amb èxit un examen B sense haver assimilat els continguts de l'examen A. O el que és el mateix, arribar a l'estació de València sense haver passat per la de Xàtiva.
Per allò de "más vale tarde que nunca" vos deixe la presentació que hem vist hui en classe, per a que seguim aprenent dels possibles errors i alguns de vosaltres es puguen muntar, encara que siga als darrers vagons, en aquest tren de rodalíes i poder així agafar l'any que ve l'AVE, si vos agrada viatjar!


Alguns d'aquestos exercicis estaven ja en la carpeta lingua latina 1

dilluns, 10 de març del 2008

Notes 2ª Avaluació

Lingua Latina II
Venus 8, Nike, Atenea et Cronos 7, Neptunus 6, Pandoreta 5

Lingua Latina I
Afrodita et Iason 9,
Selene et Yoli 8, Hades et Romulus 7, Dafne 6, Eris, Rosa, Iris et Minerva 5, Lucynthia et Gaia 3, Iuppiter et Aitana 2

Ελληνική Γλώσσα Β’
Νίκη καί Venus 8, Πανδωρίτσα 7, Αθηνά καί Χρόνος 6, Ποσειδών 4

Ελληνική Γλώσσα A’
Σελήνη καί Αφροδιτη 9, Δάφνη 6, Κλείω 5, Έρις, Γαία καί Minerva 4, Λουκινθία 3, Ζεύς 1

Els resultats d'aquesta avaluació en general han estat més fluixos que els de la primera. Per alguns han estat decissives les faltes d'assistència injustificades i/o els negatius de classe. Esperem que pugau remontar tots una miqueta més al final. Aprofiteu les vacances de Setmana Santa per recuperar energies i repassar.

Curate ut valeatis!
Χαίρετε ώ παίδες!


dimecres, 5 de març del 2008

Ad iter redeamus

Com que la nostra companya Loli está encara de baixa -li desitgem que es recupere pronte- i per facilitar la faena a Mayte que ens ha arribat també de Múrcia, deixe ací un parell de enllaços d'interés amb materials per a seguir preparant llatí per al selectiu i que teniu en la corresponent carpeta de lingua latina 2.


Així que tornem a la marxa xiquets!

dilluns, 3 de març del 2008

Habemus novum diarium

Salvete discipulae discipulique,

Com ja vos he anunciat hui, tenim un nou blog.
Es un diari col.laboratiu dedicat a les vostres pràctiques en llatí.
Es tracta d'anar presentant-vos als alumnes de 1er d'altres dos instituts valencians que participaren en el concurs Odissea 2008.

El primer que heu de fer és decidir quin títol li posem.

Una vegada vos creeu el vostre compte de correu amb gmail vos registrarem al blog com usuaris per a que comenceu a pujar les vostres entrades, fotos i comentaris.