dijous, 17 d’abril del 2008

Sagunt 2008: crònica

Després de la jornada intensiva d’ahir a Sagunt hui cal ver la corresponent crònica:
Pel matí Afrodita i Lucynthia s’han espolsat la vergonya -i la pols del seient- i han arreplegat el merescut tercer premi Odisea 2008, un premi que supose els anirá molt bé ara que arriben les festes –deixeu algo, perquè teniu pendent la invitació, xiquetes!-.


La representació de l’Asno de Oro del grup TEAMUS ha estat molt divertida. Els actors han estat molt graciosos i l’adaptació de la novel.la amb l’acompanyament musical ha estat tot un encert.
Hem dinat ràpidament per començar els tallers a l’hora (finalment no hem pogut coincidir amb els alumnes de Carlet que participen en el nostre blog de llatí!). Els alumnes de la ESO s’han calfat una mica el cap fent càlculs i mesurant el temps, mentre que els de Batxillerat han aprés de forma didàctica algo més sobre la vida qüotidiana dels romans. Com nosaltres, les persones de l’Antiguitat es preocupaven molt per l’estètica, donant però solucions una mica diferents a les nostres, més naturals, i de vegades menys higièniques, aixó sí.
Malgrat els kilómetres, l’angoixa dels examens –alguns fins i tot s’han portat a l’autobús els apunts per poder repasar-, i les preses –un altre any provarem lo dels jocs i malabarismes!-, espere haja estat una experiència interessant per a tots. Personalment jo ho he disfrutat molt veien les caretes d’alguns mentre seguien curiosos les explicacions dels companys del Tempore Capto i de Conxa, als que agraïsc enormement per la seua paciencia i incansable entusiasme.



Feia quatre anys que no estava en els Ludi Saguntini i el Festival de Teatre. Si ja aleshores era un referent imprescindible dins del món de la cultura clàssica, amb el pas dels anys comprove, amb plaer, el formidable progrès de l’event. Les ganes i entusiasme dels organitzadors roman el mateix o potser, fins i tot, major, malgrat els complicats temps que patim.

Només en resta agraïr a la companya Rosa la col.laboració i a tots els xavals per la bona resposta.

dilluns, 14 d’abril del 2008

El hombre de Esparta en Alcoy

¿Açò pujará la nota? ¿Ens posaràs un possitiu, veritat?
És la pregunta típica que tots els alumnes fan quan participen en alguna activitat extraordinària a iniciativa del profe. Tot influeix, sol contestestar jo de manera poc concreta, perquè sé que a la fí de l’activitat els xavals ja no se’n recorden, ni els interessa ja tant la valoració acadèmica del que han fet. Ser protagonista del teu propi aprenentatge és una compensació personal que no té equivalent numèric.
Un exemple recent d’açò va ocòrrer el passat dimecres. L’autor de El Hombre de Esparta, Antonio Penadés, havia acceptat amablement la invitació a passar una estona amb nosaltres. Abans de deleitar-nos parlant sobre el plaer de la lectura, la necessitat innata de l’home de narrar i escoltar històries, i sobre el miracle i meravella irrepetible del que va suposar la cultura grega a Occident, les alumnes Afrodita, Dafne, Rosa i Eris –en els papers de pitonisa, sacerdotissa 1, sacerdotissa 2, i sacerdotissa 3- ens van oferir una petita representació de l’oracle de Delfos a mena de presentació del jove escriptor i amic valenciá.




Agraïsc des d’ací als companys del club de lectura que em van ajudar a organitzar l’event, a Antonio per dedicar-nos part del seu temps compartint la seua passió pel món antic i la novel.la històrica, als alumnes que seguiren l’acte amb interés i a les que col.laboraren activament sense pensar massa en la nota.

diumenge, 13 d’abril del 2008

Εl griεgo nuεstro de cada día

No hay mejor forma de aprender una lengua que echándose novi@ nativ@. Así aprendió griego Rafaela Carrá, como prueba este video.

dilluns, 7 d’abril del 2008

Grec: primerεs notes 3ª avaluació

Les primeres notes de la tercera avaluació han estat fluixes. Agafar el ritme després de vacances sempre costa, però caldrá fer un últim esforç.

Ελληνική γλώσσα Α' ό Κύκλωψ (vocabulari+ test):
Αφροδίτη: οκτώ κόμμα εννέα, Σελήνη: οκτώ κόμμα έξ, Δάφνη: πέντε κόμμα οκτώ, Έρις: τέτταρα, κόμμα τέτταρα, Γαϊα: δύο κόμμα οκτώ, Αθηνά: έν κόμμα έξ, Λουκυνθία: μηδέν κόμμα επτά, Ζεύς: μηδέν κόμμα τέτταρα

Ελληνική γλώσσα Β' (παράγραφοι 29-39)
Venus: έξ κόμμα έξ, Αθηνά: έξ, Πανδώρα: πέντε κόμμα είκοσι καί πέντε, Νίκη: πέντε, Κρόνος: τρία, Ποσειδών: έν κόμμα είκοσι και πέντε.

Xαίρετε, ώ παίδες!

dimarts, 1 d’abril del 2008

Veritas Pilati

Clío (Κλειώ per als amics) ha posat bé l'orella i s'ha enterat de quina era la veritat de Pilat.
Ha aconseguint completar quasi tot el diàleg de l'escena de la pel.lícula La Pasió de Crist, obtenint així un positiu més!
Si algú vol acabar la feina corregint els errors i penjant la traducció ...

Salvete discipulae discipulique!

Post scriptum: Vos video in diario "Alea Iacta Est" (seditio iam est!!)